onsdag 31 augusti 2011

Webbläsartest i OSX och Windows

Toms Hardware har gjort ett mycket genomgående test där webbläsarprestanda testas ur olika aspekter. Testet är riktigt intressant och lyckas visa upp hur mycket prestandan mellan webbläsare och operativsystem kan variera från test till test. Eftersom webben och användarmönster varierar går det egentligen att utse en klar vinnare i min mening, det handlar om hur du surfar och vart du surfar.

Jag ser dock ett potentiellt problem med testet, macsystemet verkar vara en hackintosh "Also, remember these tests were not conducted on an actual Apple-branded Mac system."

Huruvida detta påverkar resultaten eller inte är svårt att säga, men det finns helt klart en risk. Det skulle vara intressant att veta varför de kör på ett hackintoshsystem. Det är inga problem att köra Windows på en Mac, inte heller är det några problem att bygga ett PC-system som motsvarar en Mac.

Testerna är intressanta de visar att javascript- och flashprestanda helt klart är jämförbara mellan systemen. Däremot ska Java och Silverlight köras i Windowsmiljö. Kör man HTML5 i OSX bör man verkligen köra Safari, i Windows är IE9 att föredra.

Rent generellt kan man säga att det är lite snabbare att starta en webbläsare i Windows, men snabbare att öppna sidor i OSX. Javascript- och flashprestanda är ungefär den samma mellan operativ. Däremot bör man köra Windows om man ska köra Java och Silverlight i webbläsaren.

Man kan också se att webbläsare drar mer minne i OSX än i Windows, men huruvida detta beror på skillnad i hur man räknar minne i Windows och OSX är oklart. Däremot kan man ju dra slutsatser mellan de olika webbläsarna för ett operativ. Man kan också fundera ration av minnesanvändning för en viss webbläsare mellan Windows och OSX.

Hela testet finns att läsa här: Toms Hardware


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar