onsdag 31 augusti 2011

15-åringen som blev fälld och friad för fildelning

Om ni missat nyheten så kan man sammanfatta det som att en 15-åring har laddat hem filmer och annat med sin skoldator. Datorn har smittats med virus vilket ledde till att den fick lämnas in hos IT-tekniker. IT-teknikern har i samband med virusrensning hittat piratkopieradfilm och i nästa steg har rektor för skolan polisanmält killen.

Vad jag undrar är, vad hände med det sunda förnuftet? När jag gick i skolan började man med att prata med eleven, hjälpte inte det gick man vidare till föräldrar, polisanmälan låg alltid långt bort. Skolan har ett ansvar att slussa ut våra unga i samhället, att en femtonåring tankar film är något vi får jämföra med att palla äpplen eller trimma moppen.

Om vi ens skulle jämföra med snatteri eller skadegörelse, vilket jag anser värre, har även de flesta skolor kunnat lösa sådana problem utan att koppla in rättsväsendet.

Hade det inte varit vettigare om skolan tog det direkt med elev, förklara att det inte är tillåtet och om det fortsätter kommer föräldrar kontaktas och han kan bli av med skoldatorn? Nej istället kallar man in polis, det leder till rättegång och när killen blir frikänd säger mediarepresentanter att de kommer överklaga.

Snacka om att förstöra en ung killes liv för något som hade gått att lösa helt utan rättsväsendets inverkan. Personligen anser jag att rektorn på skolan missförstått sin och skolans roll i samhället.

Mer läsning:
GP: 15-åring inför rätta för fildelning
GP: 15-åring friad i fildelarrättegång
DN: Sluta straffa fildelare
DN: 15-åring inför rätta för fildelning
SVD: 15-åring åtalas för fildelning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar