lördag 10 september 2011

Rensa winsxs i Win7 och Vista.

I Windows Vista och Windows 7 finns systemmappen winsxs i windowsmappen. Winsxs växer sig ofta väldigt stor över tid och efter uppdateringar och installationer. Tanken med mappen är att den ska innehålla många versioner av systemfiler för att öka kompabilitet och säkerhet vid avinstallationer och uppgraderingar.

Ibland behöver man dock inte ha möjligheter att avinstallera servicepacks och systemuppdateringar och då kan man välja att rensa i winsxs för att minska storleken.

För att göra detta behöver du en kommandoprompt med adminrättigheter, i Windows 7 brukar jag göra detta genom att söka cmd från startmenyn, högerklicka på sökresultatet och välja "run as administrator".

I prompten skriver man sedan
dism /online /cleanup-image /spsuperseded /hidesp

Dism står för Deployment Image Servicing and Mangement tool. Förklaring av växlar:
/online innebär att verktyget körs mot en aktiv installation i motsats till en avbildning på fil.
/cleanup-image är vad som ska utföras, det vill säga att rensa filer i den live image som körs. /spsuperseded säger att dism ska ta bort uppdateringar installerade före service pack.
/hidesp är en valbar växel som gömmer uppdateringar från avinstallation.

Till Windows Vista används två andra kommandonkör:
vsp1cln.exe efter att service pack 1 har installerats.
compcln.exe efter att service pack 2 har installerats.

Sist men inte minst kommer även avinstallationer av vanliga program att minska storleken på winsxs, så det kan vara värt att se över listan över installerade program även om de är installerade på en annan disk.

Källor:
Sevenforums.com
Techrepublic.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar