I OSX Leopard och Snow Leopard märkte jag att kanal 12 och 13 slutade fungera ibland. Vissa gånger kunde man få försöka ansluta datorn 5-10 gånger, ta den i och ur viloläge innan det gick. Andra Apple-enheter som iPhone och iPod Touch hade däremot inga problem att ansluta till nätverket.
Problemet har tyvärr ingen perfekt lösning, men jag hittade anledningen. I wlan-standarden finns det olika områden, regulatory domains, som bestämmer vilka kanaler som ska finnas tillgängliga. I Sverige är det kanal 1-13, i USA 1-11. Vanligtvis ställs datorns område in efter andra inställningar i operativet men det finns även en standard för att göra detta automatiskt, 802.1d. I Snow Leopard och senare versioner av Leopard (osäker på Lion) används 802.1d.
Att implementera 802.1d är valbart, men tyvärr går det inte att stänga av i OSX. Vad är nu problemet med 802.1d då? 802.1d fungerar genom att alla accesspunkter skickar ut information om sin regulatory domain tillsammans med sitt nätverksnamn (SSID). De enheter som letar efter nätverk ställer automatiskt in sin regulatory domain så fort de sett det första 802.1d-paketet.
Problemet är att 802.1d saknar hantering av konflikter. Där jag bor står det ett antal accesspunkter och skickar ut 802.1d-paket med amerikansk regulatory domain. Vad min accesspunkt skickar ut spelar ingen roll, så länge inte den skickar ut sina paket först.
Lösningen är alltså att själv använda sig av kanal 1-11 eller knacka dörr och be grannarna konfigurera om sina accesspunkter korrekt.
Källa:
Apple Support Community
Stack Exchange
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar